
Fren Mesafesini Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Sürüş sırasında sürücü kontrolünde veya olağan dışı bir durumda ani fren yapılabilir. Böyle anlarda istenen şey, aracın mümkün olan en kısa sürede durmasıdır. Bu yazıda fren mesafesini etkileyen faktörlerden 7 tanesine değineceğiz.
1.Hız
Genel olarak aracın tamamen durması için geçen süreyi iki şey etkiler. Birincisi sürücünün düşünme süreci, ikincisi ise fren pedalına basıldıktan sonra geçen zamandır. Hıza bağlı olarak, fren pedalına basıldıktan sonra geçecek olan zaman değişir. Ne kadar yüksek hızla gidilirse, geçen zaman da bir o kadar artar. Bunu engellemek için şehir içinde ve şehirler arası yollarda gidilirken hız sınırına uyulması gerekir.
2.Frenler
Günümüzde çoğu araçta bulunan ABS (anti-block reaking system), bilinenin aksine fren mesafesine katkıda bulunmaz, arabanın hakimiyetinin kaybedilmemesine yardımcı olur. Frenler balatanın diske sürtmesi ile arabayı yavaşlatır. Bu balataları periyodik olarak kontrol ettirmek de fren mesafesini etkileyen unsurlardandır.
3.Lastik Basıncı
Lastikler, yol ile araba arasındaki sürtünme yardımıyla arabanın hareketini sağlar. Lastik basıncının gereğinden fazla veya düşük olması sürtünmeyi azaltır ve fren mesafesini olumsuz etkiler.
4.Lastiklerde Diş Derinliği
Her malzemede olduğu gibi lastiklerde de kullanım sonrasında aşınma meydana gelir ve lastiklerin diş derinliği azalır. Diş derinliği azaldıkça yol tutuşu da azalır. Bu nedenle lastikler, diş derinliği 1.6 mm’ye ulaştığında değiştirilmelidir.
5.Lastiklerin Kalitesi
Günümüz popüler markalarından olan Michelin, Pirelli ve Goodyear bilinmeyen markalara nazaran, uygulanan testlerde çok daha iyi performans göstermiştir. Bu markalar kullanılarak yapılan testlerde fren mesafesi ciddi şekilde azaldığından, güvenlik açısından ekstra ücret verilip kaliteli lastik kullanılması daha uygun olacaktır.
6.Hava Koşulları
Yolun ıslak veya karla kaplı olması, sisten dolayı etrafın görünmemesi gibi etkenler sürüşü olumsuz etkiler ve fren mesafesini arttırır. Bu durumlarda dikkatli sürmek ve yavaş gitmek, fren mesafesini azaltacağı gibi meydana gelecek kazaları da önleyecektir.
7.Sürücü
Sürücüler, kazalarda dış etkenlerden daha etkin rol oynamaktadır. Sürücünün yorgun, alkollü veya uykusuz olması tepki süresini ciddi şekilde arttırır. Aynı zamanda hem sürücünün kendisinin hem de etrafındaki insanların hayatlarını tehlikeye atmaktadır. Bu gibi koşullarda en iyi çözüm uygun bir şekilde dinlenmek ve alkollü araç kullanmamaktır.